Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diletanti na Ústavním soudu nejsou ?

 Z vyjádření předsedy Ústavního soudu JUDr. Pavla Rychetského bychom si měli myslet, že diletanti, nejenom právní, jsou všude, jenom ne u jeho soudu.  

Amnestie vyhlášená prezidentem republiky Václavem Klausem vzbudila polemiku a vášně v takovém rozsahu a síle, které se vymykají jiným, silně mediálně publikovaným kauzám. Největší rozruch vzbudil Čl. II. Zák. č. 1 / 2013 Sb.-Amnestie prezidenta republiky k 20. výročí vzniku samostatné České republiky, kterou prezident oznámil na závěr svého Novoročního projevu. Čl.II. se týká „Zastavení trestního stíhání…“ Součástí této emočně silné polemiky je i spor o pravomoci a odborné způsobilosti účastníků, kteří se na udělení amnestie podíleli. Prezidenta, předsedy vlády, ministra spravedlnosti a vlády jako celku. Polemika se přelila do nejvyšších pater politiky a justice. Senátoři připravují stížnost k Ústavnímu soudu (ÚS) a vstoupit do debaty neodolala ani nejvýše postavená soudní autorita, sám předseda Ústavního soudu JUDr. Pavel Rychetský. Jeho vstup by Hašek asi přirovnal ke vstupu Balouna do debaty. Rychetský použil zatím asi výrazově nejsilnější pojmenování stávající reality jak ji on vidí, ve které se kauza amnestie nachází. Řekl: „Takto dělají amnestii jen diletanti“. Své vyjádření šířeji rozvinul v kritice jakým způsobem byla amnestie připravena k vyhlášení. Těžko říct jestli v tomto okamžiku myslel i na stav v jakém se reálně nachází úroveň rozhodování ÚS jemuž on předsedá. Protože úplně stejného příměru

můžeme použít v mnoha případech na rozhodnutí Ústavního soudu, která svým obsahem a dosahem jsou vlastně také výstupem diletantů. Jako příklad uvedu kauzu Justičního omylu loupežného přepadení pošťačky ve Znojmě. Policie přepadení vyšetřila, státní zastupitelství v osobě JUDr. Jarmily Goldové podalo žalobu a předseda soudu JUDr. Jaromír Kapinus jako předseda senátu je v březnu 2005 odsoudil. Odsouzení se odvolali, ale odvolání bylo zamítnuto. Stejně tak bylo zamítnuto i dovolání a posléze i stížnost k Ústavnímu soudu. A zde si ocitujme část z Usnesení II. ÚS 350/06, kterým ÚS stížnost zamítl.

Jak je z uvedeného patrno, námitky, které stěžovatel vznesl v ústavní stížnosti, byly již v průběhu pravomocně skončeného řízení vyvráceny soudem I.a II. stupně. Obecné soudy v řádném procesu, vedeném v souladu s trestním řádem a ústavními principy, žádným způsobem neporušily procesní práva stěžovatele. Důkazy, provedené v tomto trestním řízení, vytvořily nepřerušený řetězec, který obecným soudům umožnil učinit bez důvodných pochybností závěr o vině stěžovatele. Jejich rozhodnutí jsou vyčerpávajícím a ústavně konformním způsobem odůvodněna a lze na ně v dalším odkázat.“

Ústavní soud nezjistil, že by při rozhodování obecných soudů došlo k porušení ústavních procesních práv stěžovatele“.

A tak Ústavní soud návrh jako zjevně neopodstatněný odmítl. Asi o 6 let později se na policii přihlásil muž, který se přiznal k loupežnému přepadení pošťačky ve Znojmě, za které byl odsouzen někdo jiný. Stejná policie, stejné státní zastupitelství a stejný soud v jiném personálním složení odsoudil tohoto nového pachatele. Společně s ním odsoudil ještě jednou i pachatele původního. Jediné co bylo naprosto jednoznačně, nezpochybnitelně prokázáno, byla skutečnost, že akt přepadení provedl fyzicky jediný pachatel – jedna osoba. Z těch co rozhodovali o amnestii byl jediný právník ministr spravedlnosti Pavel Blažek. O ústavní stížnosti „lupiče“ rozhodoval senát tří „špičkových“ právníků: JUDr. Stanislav Balík, JUDr. Dagmar Lastovecká a JUDr. Jiří Nykodým. Soudci Ústavního soudu by měli být právnická a morální špička našeho soudnictví. Teorie říká, že pokud jsou dodrženy všechny procesní a právní ustanovení demokratického právního státu je téměř nemožné aby došlo k Justičnímu omylu. A přesto došlo. Dojde k urážce ústavních soudců když někdo vysloví názor, že takto rozhodují diletanti? Opravdu rozhodovali na takové právní úrovni a morální zodpovědnosti jak jim zákony a principy práva demokratického státu ukládají? Nebo jsou justiční omyly pouze dílem diletantů nebo je díra v systému? Neprávem odsouzený občan, který loupežné přepadení nespáchal byl navíc za nespáchaný trestný čin odsouzen dokonce dvakrát!!!

Aby se takováto právní zvěrstva nestávala máme tady Ústavní soud. Nechci pana Rychetského nespravedlivě podezírat, že se raději věnuje mediálně zajímavějším kauzám než ochraně práv naprosto bezvýznamného občana. Velikost osobnosti a jeho morálního kreditu se ale prokazuje právě na ochraně práv těchto obyčejných lidí.

Na závěr přikládám časový sled celé kauzy jak procházela soustavou naší soudní mašinérie.

OS Znojmo       1 T 570/2004
KS Brno        7 To 294/2005
NS ČR       3 Tdo 124/2006
ÚS             II. ÚS 350/06
----------------------------------------------
Nový pachatel a nový soud
OS Znojmo  18 T 97/2010
Prvotně odsouzený občan jako pachatel se zatím marně domáhá obnovy procesu. Senát Okresního soudu Znojmo jeho žádost o obnovu řízení zamítl.

Zbyšek Dřevojan. Znojmo

Autor: Zbyšek Dřevojan | pátek 11.1.2013 16:51 | karma článku: 22,52 | přečteno: 1248x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky