Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do Klause kamenem, soudy jsou přece bez viny!?

Prezident Václav Klaus udělil na Nový rok 1. ledna 2013 amnestii. Asi netušil, jaký dárek si tím dal na Nový rok sám sobě. 

Udělit amnestii je v pravomoci prezidenta. Je zakotveno v Ústavě a s tím se nedá nic dělat. Oproti minulosti k tomu potřebuje i podpis předsedy vlády. Těžko diskutovat o tom jakým způsobem své právo naplnil. Kritiků hodně, kritika velká, ale příliš jednostranná. Navíc v ní převládají emoce bez nezaujatého pohledu na druhou stranu téže mince. Chtěl bych trochu ukázat na obraz druhé strany té mince. Spravedlnost by neměla být dělitelná. Sám prezident se k tomu proti svým zvyklostem obsáhle vyjádřil, což jindy nečiní. Největší rozruch vyvolal čl. II. Zákona č. 1/2013 Sb. – Amnestie prezidenta republiky. Pro pořádek si jeho znění připomeňme:

Čl. II.

Zastavení trestního stíhání

Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

Ve svém nezvykle obsáhlém vyjádření k udělené amnestii prezident Václav Klaus poukázal na nezanedbatelný podíl českých soudů, proč se některé kauzy vlečou i déle než 8 let. Kdo je objektivní tak musí přiznat, že v tomto má

 z velké části pravdu. České soudy a v podstatě vlastně soudci mají velký podíl viny na neúměrně dlouho trvajícími kauzami. Začíná to samozřejmě u policie, která také v mnoha případech nevyšetřuje a nestíhá efektivně a dostatečně rychle. Následuje dozor státního zastupitelství a teprve potom přicházejí na řadu soudy. Advokát Milan Hulík nám dostatečně transparentně prokázal na jednoduchém případě, že kauza ležela netknuta 4 roky u Městského soudu v Praze, aniž by se na ni jenom někdo šel, kromě uklízečky podívat. Ta ze spisů jenom odstraňovala prach. Sám jsem popsal v jednom ze svých článků na blogu případ, kdy Krajský soud nedokázal za 7 let splnit své vlastní usnesení, že pokud nebude Návrh do 15 dnů doplněn, žalobu zamítne. Opakuji, nedokázal to za 7 let. Nebo nechtěl? Myslíte si, že byl někdo volán k zodpovědnosti a byl za své „nekonání“ postižen? To víte, že nebyl. Soudce podrželo i ministerstvo, když na místo kárné žaloby odmítlo žádost poškozeného s konstatováním, že pokládá za dostatečné zadostiučinění pro poškozeného konstatování, že řízení trvalo dlouho.

Soudci se vymlouvají, že obžalovaní a jejich advokáti dělají obstrukce. Dělají. Ale dělá proti tomu něco soud? Proč neuděluje pokuty, nenechá žalovaného předvést policií nebo na něj neuvalí ochrannou vazbu a nenechá si ho k soudu eskortovat vězeňskou ostrahou? Nástrojů mají soudci podle našeho právního řádu dost. Stačí jenom odvaha a vůle je používat. Na internetu najdete dostatek skutečných kauz. Obdobně je to i s náhradou škody poškozeným. Policie společně se státním zastupitelstvím nezajišťuje majetek obviněných pro budoucí náhradu škody. Často ani státní zástupci v žalobě náhradu škody soudu nenavrhují. Jak naplňují Ústavu, která hovoří o ochraně soukromého vlastnictví? Proč se o tom nediskutuje a nepíše? Jako příklad mohu uvést kauzu Fruty Znojmo – Znojmii. Státní zástupkyně JUDr. Lenka Peroutková náhradu škody nenavrhovala a soudce Mgr. Miroslav Nahodil poškozené farizejsky ( nebo cynicky? ) odkázal na možnost civilní žaloby. Kauza se táhla 10 let za neuvěřitelné benevolence a shovívavosti vůči obviněným ze strany jak policie, státního zastupitelství tak i soudu. Také jsem o tom psal ve svém článku na blogu. Je zde i otázka Justičních omylů. Ve Znojmě byl odsouzen pachatel za loupežné přepadení na základě jednoho nepřímého důkazu sporné pachové stopy. Za 5 let se přiznal skutečný pachatel. V novém soudním líčení, které proběhlo na základě vyšetřování stejného policejního útvaru, stejného státního zastupitelství byl odsouzen nový pachatel a s ním pro jistotu ještě jednou i ten první. Zdá se vám to nemožné v právním státě? V právním státě ano. V České republice to možné je. Na naši justici se musíme podívat přes brýle kocoura z filmu Vojtěcha Jasného. Víme, jak začínala Renata Vesecká a jak skončila.

Nyní jsme objevili nové spasitele v Pavlu Zemanovi a Lence Bradáčové. Vidíme, jak začínají, co se aktuálně děje, ale Happyend skutečného právního státu zatím nevidíme. 

Zbyšek Dřevojan, Znojmo

   

Autor: Zbyšek Dřevojan | pondělí 7.1.2013 19:12 | karma článku: 29,87 | přečteno: 1574x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Německu zemřeli dva pobodaní Ukrajinci. Policie podezírá 57letého Rusa

28. dubna 2024  15:28

V areálu nákupního centra v bavorském městě Murnau am Staffelsee byli v sobotu večer nalezeni dva...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky