Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezident Miloš Zeman a nová dimenze prezidenství

Prezident Miloš Zeman, první v historii České republiky zvolený přímou volbou, avizoval jak v kampani tak při inauguraci inovace v činnosti prezidenstkého úřadu. 

Měli bychom to zaznamenat na dialektické spirále jeho úřadování jako prezidenta příštích 5 let, která stráví na Pražském hradě. První vlaštovky se již objevily. Začal komunikovat s parlamentem i vládou. Avizované inovace v činnosti prezidenta vítám. Konec konců s nimi začínal i prezident V. Havel i V. Klaus. I když žádný z finalistů nebyl mým favoritem, nemám problém s respektováním výsledku a odvádět povinný desátek respektu a úcty k prezidentovi M. Zemanovi, jako prvnímu mezi rovnými, který nás, Českou republiku, bude reprezentovat především v zahraničí.

Jedna věc je reprezentace a druhá je věcný obsah úřadu. Přímou volbou je dle mého názoru mandát výkonu prezidenta posílen, byť s tím někteří mají velký problém. Již za dob prezidentování Václava Klause jsem zastával názor, že by prezident jako nejvyšší orgán státní moci výkonné, měl mít zákonodárnou iniciativu. Toto právo je řádově obsahově úplně o něčem jiném, než je právo chodit do parlamentu nebo na zasedání vlády a tam  si s poslanci, ministry, předsedy obou komor parlamentu a předsedou vlády povykládat a sdělovat jim své názory, eventuelně za ně i lobovat. Dialektika počínaje Sokratesem, Platónem, Tomášem Akvinským, Kantem přes Hegela, Marxe i Nietzscheho je především střetáváním názorů a tím i hnacím motorem myšlenkového vývoje i způsobu vládnutí. Zákonná iniciativa má určitě naprosto jiný obsah než nezávazné povídání i když ne u piva ale třeba na vládě. S nástupem M. Zemana do funkce prezidenta se otevřela i diskuze o ústavních pravomocí prezidenta. Přispěl do ni i sám M. Zeman svým expresivním výkladem některých ustanovení Ústavy. Hejno TOP a Modrých husí se okamžitě hlasitě rozkýhalo. To ovšem rozpory ve výkladu neodstraní. Na jedné straně prezident pověřuje sestavením vlády a potom ji na návrh pověřence jmenuje. Vláda do jeho rukou včele s premiérem skládá slib, ale jak ho plní již prezident možnost ověření nemá. Tedy zákonných, ústavních. Jmenuje i soudce, kteří do jeho rukou také skládají slib, ale jak tento slib dodržují také nemá možnost si ověřit. „SLIBUJI NA SVOU ČEST A SVĚDOMÍ…“.

Apropó, zná někdo jednotku Čestnosti??

Může si vyžádat např. zprávu od resortního ministra. Vláda zase skládá účty parlamentu. Doba vývoje pokročila. Je třeba hledat nová, racionálnější a lepší řešení v zájmu lidu z jehož vůle se veškerá moc odvíjí. Nový prezident hlasitě deklaroval boj proti kmotrům a korupci. To obecně deklarují všichni politici. Víc zdiskreditovanou frázi snad ani v politickém slovníku naší země nenajdete. Řešení je v příčinách, v počátku. Věrným obrazem je stav naší justice. Začalo to V. Havlem, který jmenoval do doživotních funkcí soudce, kteří byli z drtivé většiny poplatni totalitnímu režimu. JUDr. Jiří Novák (ODS) coby ministr spravedlnosti renominoval bez hlubšího zkoumání morální integrity většinu komunistických prokurátorů státními zástupci. Soudci jsou snad ještě v lepší pozici než poslanci a státní zástupci jen o něco méně. Proveďme radikální očistu policie, soudů a státních zástupců, aby se již nemohli dostávat do funkcí různí Salichovové, Coufalové nebo Kubicové. K nekřesťanským platům, které mají za to, že pravda a láska zvítězí, jim přidejme trestní odpovědnost a máme korupci, tunely a jiné zlořády z 99% procent vymýceny. Zázraky od JUDr. Pavla Zemana nebo JUDr. Lenky Bradáčové nepřijdou. Už jenom proto, že za jejich příchodem stojí „kmotři“ s maskou toho hodného chlapce Pospíšila.  Na současném zoufalém stavu mají svůj díl viny všichni polistopadoví ministři spravedlnosti. Na víc než několik kárných žalob se nezmohli.

Slib prezidenta neudělovat amnestie je chvályhodný. Zbavovat se možnosti idividuální milosti již tak šťastné není. Vždyť u nás je poměrně častou záležitostí, že oběti plodí i justice včetně Ústavního soudu.  Viz. kauzu Justičního omylu ve Znojmě. A protože soudci jsou nepostižitelní, napravit nepostižitelný zločin potom může učinit jenom prezident cestou milosti. Pokud je např. J. Kájínek obětí české justice tak šanci na docílení spravedlnosti mu může dát jenom prezident Zeman a to právě cestou individuální podmíněné milosti. Sázka prezidenta Zemana na JUDr. P. Rychetského je začátek druhého dílu „Jak jsem se zmýlil v politice a v Pavlu Rychetském“. Vždyť za P. Rychetského se nastřádalo nejvíc kostlivců ve skříních Ústavního soudu. Včetně toho nejhoršího a sice zrušení Ústavního zákona o předčasných volbách. Zde je ale spolupodepsána i politická zbabělost Jiřího Paroubka.

Pomož si a bude ti pomoženo. Ulice a náměstí jsou prázdná a čekají na skutečné revolucionáře.

Zbyšek Dřevojan, Znojmo           

Autor: Zbyšek Dřevojan | pondělí 25.3.2013 19:29 | karma článku: 15,84 | přečteno: 1443x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky