Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

15. březen 1939, (ne)zapomenuté tragické výročí českého národa

V hektických dnech první přímé volby českého prezidenta a jeho slavnostní inaugurace do úřadu 8. března 2013 jsme zapomněli na okupaci zbytku Československa v r.1939? 

Tohoto tragického dne definitivně na dlouhých 6 let zanikla naše státnost na zbytku  historických územích Českého království. Předcházela tomu Mnichovská dohoda jako výsledek zrady Československa našimi spojenci Francií a Velkou Británií. Touto dohodou jsme byli oloupeni o část zemí Koruny české a to na

Moravě, ve Slezsku i v Čechách.  Povědomost naší státnosti udržovali naši exulanti v emigraci, včetně ozbrojeného boje za obnovení samostatnosti Československa. Naši lidé bojovali na všech frontách v Evropě – na Východě i na Západě. 

V minulých týdnech v souvislosti s volbou prezidenta se znovu tato bolestná otázka otevřela a byla vášnivě diskutována. Všichni, kdo měli zájem se mohli dozvědět, jak kdo tuto historii vnímá a jaké má o ní znalosti. V důsledku Mnichovské dohody přišlo Československo o třetinu území s téměř 3 miliony našich německých spoluobčanů, kteří toužili po svobodě, a tato touha po svobodě je paradoxně přivedla pod křídla nejkrutější diktatury v historii lidstva.  Odešli z demokratické, svobodné společnosti Československé republiky.  Těžko věřit tomu, že by politická reprezentace sudetských Němců nevěděla, že v Německu byl po jmenování Hitlera kancléřem 30. ledna 1933 (80 výročí), prezidentem Paulem von Hindenburgem a požáru Říšského sněmu v noci z 27. na 28. února 1933 přijat výnos „Na ochranu lidu a státu“. Tím skončil v Německu právní stát a nastalo nacistické běsnění. Nastalo masové zatýkání především komunistů, potom sociálních demokratů a dalších odpůrců nacistů. Lidé mohli být vězněni bez svolení soudu na libovolně dlouhou dobu. Ke slovu přišli především H. Göring, pruské min. vnitra, Himler a jeho SS, Röhm a SA a pověstné Gestapo. Nastal nikým a ničím neomezený nacistický teror, který měly legalizovat účelové zákony. Například Norimberkské rasové zákony, které byly v Norimberku slavnostně vyhlášeny Hitlerem 15. září 1935 na 7. sjezdu NSDAP. Od 28. února 1933 nastolili nacisté v Německu dosud v dějinách nevídaný teror, masové vraždění, koncentrační tábory, končící genocidou židů a hromadným vražděním, následně i v okupovaných zemích, po rozpoutání 2. světové války.  

Ke všemu autentickému, historicky ověřenému není dnes třeba něco přidávat. Tragédie byla završena okupací zbytku Českých zemí a vyhlášením Protektorátu Čechy a Morava 15. března 1939. Tím přenesli politiku teroru a násilí i k nám, s cílem vyhladit český národ.  Snad jen slova Jana Černohlawka ze Znojma: „Jsou věci, které se nemají a ani nesmí odpouštět. Jedna z nich je zrádná činnost sudetských Němců vůči naší republice“.  Více najdete na www.znoj-tyden.cz . Ve Znojmě řádili nacisté již od 10. října 1938. I ve Znojmě byla Křišťálová noc s vypálenou synagogou, exodus židů, z nichž značná část byli okurkáři a zavírání a vraždění českých vlastenců. Znojmo přitom jako mnoho jiných českých měst okupovali nacisté na základě podvodu, protože jako kritérium bylo nacisty prosazené kritérium sčítání obyvatelstva z r. 1910. Na Mnichov ani Protektorát bychom neměli nikdy zapomenout. Zvláště mladá nastupující generace. Při zpětném pohledu vidíme neuvěřitelný paradox. Čím nabýval teror nacistů v Německu na síle a přibývalo zavražděných a uvězněných, tím víc volali sudetští Němci po odtržení od Československa a připojení k německé Říši. Doba a hodnoty se často v historickém kontextu mění. Neumím si představit, že by dnes menšiny, např. Bělorusů volali po připojení k Lukašenkově autoritativní vládě v Bělorusku.

Po 17. listopadu se znovu otevřela otázka odsunu Němců od nás. Vítězní spojenci rozhodli v Postupimi a v Německu uskutečnili program Denacifikace. Mělo na takový program válkou zdecimované Československo a byl takový program u nás úspěšně uskutečnitelný? Jak si na tyto otázky odpovíme?

Zbyšek Dřevojan, Znojmo

Autor: Zbyšek Dřevojan | pondělí 18.3.2013 19:20 | karma článku: 15,60 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky