Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z Ústavního kozla Ústavním zahradníkem>28(38) rozhněvaných senátorů

Senát projednal a schválil návrh 28 senátorů na podání žaloby na prezidenta republiky prof. Ing. Václava Klause, CSc. pro „trestný“ čin VELEZRADY.  

Pro návrh se tedy vyslovilo 28 alias 38 rozhněvaných senátorů, tedy zákonem požadovaná potřebná většina přítomných. Chybělo13 senátorů. Ví někdo konkrétně z jakých důvodů? Protože se hlasovalo po jménech bylo by jistě zajímavé vědět konkrétní důvody nepřítomnosti oněch 13 neapoštolů. Základní počty říkají, že při absenci pouze pěti senátorů by návrh neprošel. A tak budeme zase jednou „přímými svědky“ řídkých okamžiků historie.

Celá kauza má několik docela pikantních částí. Žalobu by měl projednávat Ústavní soud, který požívá snad ještě větší imunitní ochrany a beztrestnosti svých činů nebo rozhodnutí než prezident. Zlí jazykové mohou legitimně tvrdit, že se zde někdo snaží dělat ze senátního kozla, senátního zahradníka. Začíná být velký zájem o zahradníky. Jako kdybychom byli slepí a nevěděli kolik si za dobu svého trvání uložil Ústavní soud do skříně svých vlastních kostlivců. Zatímco veto prezidenta může sněmovna přehlasovat, rozhodnutí Ústavního soudu u nás přezkoumatelné není. Ani např. rozhodnutí ústavního senátu plénem Ústavního soudu. Množství kostlivců je přímo měřitelné množstvím žalob a stížností podaných našimi občany a institucemi k soudu ve Štrasburku. Škoda, že média těmto kauzám věnují tak málo místa. Je zde málo senzačnosti?! Výsledek pro naše ústavní soudce moc lichotivý není. Jako další bych se zmínil o politizaci Ústavního soudu. Nejmarkantnější je to u kauzy Melčák. Nebýt „neodvahy“ Jiřího Paroubka asi by nespatřili světlo politického světa různí Škárkové, Kočí, Drábkové a jako celek by s největší pravděpodobností nebyly parlamentními stranami VV a TOP 09 a nevstoupily tak na prkna, která znamenají politický svět. Co by to všechno obnášelo si může dohledat každý sám. Třeba existence církevních restitucí. Ale, neplatí ono kdyby a ale.

V těchto hodinách ÚS zamítá námitky proti amnestii. Škoda, že si k tomu nepřečetl stanovisko Ústavu pro jazyk český, akademie věd k čl. II. posuzované Amnestie prezidenta republiky z 1. ledna 2013. A to má ÚS rozhodovat na co nejširším základě přístupných informací. ÚS se řádně nevypořádal ani se stížností na přímou volbu prezidenta, kterou podal Mgr. Karel Světnička i já. K přímé volbě prezidenta se váže ještě jedna skutečnost. Všichni zákonodárci ze sněmovny i senátu byli osloveni Občanskou iniciativou a upozorněni na skutečnost, že nový zákon o přímé volbě prezidenta je retroaktivní a brání v účasti se voleb zúčastnit právě Václavu Klausovi i při splnitelné podmínce jeho volitelnosti do senátu, s odkazem na maximální možnost dvojího zvolení. Zapomněli ale, na volitelnost za stejných podmínek volby. Ty se ale změnily a bohužel Václav Klaus nechtěl zřejmě přikládat do politického ohně a tak o volbu neusiloval. Václavu Klausovi bude letos 71 roků. Miloš Zeman sice přiznal jak a kolikrát se zmýlil v politice, ale takovou mýlku, která by ho vyřadila z možnosti ucházet se za 5 let o druhý mandát prezidenta snad neudělá. Ačkoliv, kdo ví…

Biologické hodiny bijí i v hrudi Václava Klause, takže falešné obavy, nebo spíše panický strach, že by se mohl za 10 let ucházet o znovuzvolení prezidentem jsou opravdu, ale opravdu liché. Václav Klaus působil v politice od listopadu 1989 a ještě v ní nějaký čas působit bude a bude i ovlivňovat dění a názory v naší společnosti. Pokud si s ním mermomocí chtějí někteří vyřídit staré účty a bolístky, měli si k tomu vybrat určené politické kolbiště. Václav Klaus v přímém přenosu ukázal svoji politickou noblesu když svému těžkému názorovému oponentovi nechal vystrojit noblesní pohřeb hodný funkce prezidenta České republiky.

Náš ústavní systém má jistě ještě dost chyb, ale žaloba pro velezradu, to důstojná cesta k nápravě není, protože to není cesta politicky obvyklá a hlavně ne korektní v demokratickém státě.

Zbyšek Dřevojan, Znojmo.          

Autor: Zbyšek Dřevojan | čtvrtek 7.3.2013 19:14 | karma článku: 24,24 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek. Představil strategii zdravotnictví

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky