Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Únor byl letos bílý a komunisté nám mimořádně sílí !

25. února tomu bylo již 65 let od události co je v historii označováno komunisty jako Vítězný únor kdy získali absolutní moc ústavní cestou a jejich oponenty jako komunistický puč.  

 Ani 65 roků nestačilo na to aby se ustálil většinově vnímaný názor mezi historiky a politology na tyto události. Historická fakta jsou ale neúprosná a v historii neplatí ono pověstné „KDYBY“. Události, které se v oněch únorových dnech odehrály v Praze, kterými se potom řídila celá republika byly již mnohokrát popsány. Nespadly samozřejmě z nebe , ale předcházely tomu tragické události, které odstartovala Mnichovská zrada od našich „spojenců“ Francie a Velké Británie. Zradou, kterou snad nejtíživěji nesl tehdejší prezident Edvard Beneš. Část politiků a občanů, kteří se nechtěli s tímto vývojem smířit odešla do emigrace a začala pracovat v novém odboji na odvetě. Nejprve na západě, po napadení Sovětského svazu nacisty i na východě. Nacistické Německo válku prohrálo a přišel čas vítězů.

Reálný poválečný stav byl v některých státech západní Evropy podobný jako v některých státech východní Evropy. Nové poválečné uspořádání v Evropě vyšlo z Postupimských dohod. Nejsilnější politickou skutečností byl obrovský vzestup levice, především komunistické. Z počátku se zdálo, že vývoj u nás naváže na předválečné demokratické politické tradice. Bohužel se to úplně nepodařilo. Nekomunistické strany nedokázaly navázat na předválečné pozice a svojí obojakou politikou a ústupností vůči komunistům si na svůj neslavný konec založily samy. Především tím, že vyloučily z politické arény Agrárníky a navrhly a zakotvily v Košickém vládním programu uzavřený systém politických stran v Národní frontě. V prvních poválečných a zároveň posledních tzv. svobodných volbách v r. 1946 v Českých zemích zvítězila drtivě KSČ ( Čechy 43,25%, Morava 34,46% ) a společně se sociální demokracií měla většinu 151 poslanců ze 300. Historicky nepopsaným fenoménem zůstává skutečnost, že největších volebních úspěchů získali komunisté v pohraničních oblastech tzv. Sudet. Na výsledku nemohlo nic změnit ani jednoznačné vítězství Demokratické strany na Slovensku, která získala přes 60% hlasů tedy 2 krát více než komunisté. Smutnou skutečností z pohledu historie je, že tzv. demokratické strany: Národní socialisté

a sociální demokraté byli v otázkách společensko-ekonomických změn papežštější než KSČ. V konečném výsledku jim to stejně nepomohlo. Nadějně to vypadalo po listopadovém sjezdu Sociální demokracie v r. 1947 v Brně, kde se Majerovu křídlu podařilo porazit prokomunistického Zdeňka Fierlingera a předsedou se stal B. Laušman. Na svoji nerozhodnost v únoru 1948 doplatil životem když ho komunisté unesli z Rakouska a zemřel u nás ve vězení. Při lámání chleba za vládní krize v únoru 1948, kterou samy vyvolaly „pravicové“ strany, nedokázaly dát dohromady ani většinu ministrů, kteří podávali demisi tak, aby musela padnout celá vláda. Ze sociálních demokratů podal demisi jenom Majer a to ještě až 25. února. Nepřidal se k nim ani Jan Masaryk ani ostatní sociální demokraté a tím umožnili Gottwaldovi, že nemusel podat demisi celé vlády ale mohl ji jenom rekonstruovat dle vlastních představ. Ministři v demisi naivně spoléhali na prezidenta Beneše, který měl nezáviděnihodnou úlohu. Jak zabránit ústavně Gottwaldovi v rekonstrukci vlády v důsledku totálního zhloupnutí ministrů podávajících demisi. Na podporu svých požadavků dokázal Gottwald dostat do generální stávky 2,5 mil lidí.

Grotesku s výměnami ministrů nám předvádí „pravice“ i v současnosti. Gottwaldova rekonstruovaná vláda nakonec získala při hlasování v Parlamentu dokonce Ústavní většinu a značná část členů nekomunistických stran v čele se svými novými lídry přešla ke komunistům. Vítězný únor se v malém odehrál i ve zbytku republiky. Např. ve Znojmě KSČ získala ve volbách v r. 1946 drtivou většinu, přes 50% hlasů. I v ostatních městech a obcích se ustavily pověstné Akční výbory v politických stranách Národní fronty, v orgánech státní správy i samosprávy včetně samotné Národní fronty. Samozřejmě, že všude došlo k výrazným personálním změnám a všude nastoupili do pozic komunisty prověření spolehliví lidé. Je smutným a alarmujícím faktem, že regionální historie zůstává silně zanedbávaná až na několik čestných výjimek, které mapují alespoň léta 1918 – 1938. A tak nám historie neznalou mladou nastupující generaci ohlupují bývalí věrní přisluhovači totality např. z některých redakcí postkomunistických současných regionálních novin. Místní pohrobci totalitního režimu jsou starší generaci známí a mladá neznalá je jejich snadnou kořistí. Kdyby to ve vás vyvolávalo nějaké úvahy o podobnosti k dnešní realitě, tak to není podobnost čistě náhodná. Naše „pravice“ v praktické politice dělá vše pro co nejrychlejší návrat komunistů k moci.

V souvislosti s únorovými událostmi si můžeme dovolit malý bonmont: „Únor bílý a komunisté nám rok od roku sílí“.

Zbyšek Dřevojan, Znojmo

 

Autor: Zbyšek Dřevojan | pátek 1.3.2013 13:54 | karma článku: 33,28 | přečteno: 2753x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky