Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jan Palach, reformní komunisté a nereformovatelný Grebeníček

Grebeníček svým demagogickým prohlášením na páteční schůzi Poslanecké sněmovny dokázal vyprovokovat většinu poslanců. Snaží se na Janu Palachovi politicky parazitovat.

Povedlo se mu vyvolat bouřlivou reakci na své prohlášení v takové síle, která možná zaskočila i jeho, když pronesl tyto věty:

„Tvrzení, že se Jan Palach stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci, je naprosto zavádějící. Jan Palach se nezapálil na protest proti KSČ, jeho sympatie patřily především reformním komunistům“.

Jeho slova při bližším rozboru a konfrontací Palachova upálení v lednu 1968 s prohlášením Grebeníčka ukazují hloubku jeho demagogie a parazitování. Abychom pochopili podstatu Palachova činu, musíme si k tomu udělat malou, alespoň heslovitou rekapitulaci událostí roku 1967

- IV. Sjezd ČS spisovatelů. Zvolení Alexandra Dubčeka prvním tajemníkem ÚV KSČ 5. ledna 1968 většinou jednoho hlasu. Hrozila roztržka se Slováky. Následný pád Novotného. Volba nového prezidenta. Nechceme prezidenta císaře, ale Císaře prezidentem, volali studenti. Zvolen generál Ludvík Svoboda. Nevídaná aktivita občanů v čele se studenty. Začíná Pražské jaro. Ekonomické teze Oty Šika, zrušení cenzury, založení K 231 a KANu v čele s Ivanem Svitákem. Snahy po obnově Sociální demokracie. Svolán XIV. Sjezd KSČ. Provolání 2000 slov Ludvíka Vaculíka. Dopis bratrských stran a jednání v Čierné a Bratislavě. Následuje ultimátum bratrských stran a vstup okupačních vojsk Varšavské smlouvy na území Československa 21. srpna 1968. Západní demokracie protestovaly jenom platonicky. Únos našich státních představitelů do SSSR, jednání Svobodovy delegace v Moskvě. Podpis Moskevských protokolů je totální kapitulace a popření Pražského jara. Návrat našich představitelů do vlasti 27. srpna 1968. Marta Kubišová zpívá Modlitbu, Věra Čáslavská dává Dubčekovi zlatou olympijskou medaili. Představitelé reformních komunistů podpisem Moskevských protokolů spáchali politickou sebevraždu a jako reformní komunisté přestávali být politickou silou. Domů se vrátil pouze jeden jediný reformní komunista a to MUDr. František Kriegel, který Moskevské protokoly odmítl podepsat. Ihned po návratu z Moskvy začali Dubček a spol. plnit podepsané dohody. Nejprve opatrně, „plíživě“. Přišlo znovu zavedení cenzury, zrušení mnoha nepohodlných novin a časopisů: Literární noviny, později Literární listy, Reportér, Studenstké listy, obnova rušení zahraničních vysílání, personální změny v televizi a rozhlase a další. Přestalo koketování se svobodou. Skončily politické organizace vzniklé za Pražského jara jako K 231, KAN, nedošlo k obnově činnosti Sociální demokracie u nás. Totální zrada ideálů Pražského jara.

Jan Palach se upálil pro výstrahu aby upozornil národ, že vůdcové Pražského jara zrazují vše co hlásali a slíbili. Jan Palach se upálil aby se pokusil vyburcovat národ a jeho „reformní“ politické elity. Jan Palach se upálil za zachování té svobody a demokracie, kterou jsme do okupace získali. Tehdy byla možná volba jenom mezi Socialismem s lidskou tváří nebo neostalinistickým pojetím téhož. Chtěl vyburcovat lidi aby své politické představitele donutili postavit se proti ultimátům z Moskvy a domácím kolaborantům. Aby nedopustili návrat před leden 1968. V té době u nás byli u vlády stále komunisté. Ti tzv. reformní si mysleli, že si zradou zachrání kůži a neostalinisté prahli po pomstě za strach, který v době Pražského jara prožívali. Jiná síla tady nebyla.

Víry v Třetí cestu nás zbavil až Václav Klaus. Ale to je již jiná kapitola. V dubnu 1969 nástup Gustáva Husáka a oficiální normalizace. Srpen 1969 – Dubček podepisuje Pendrekový zákon. Uzavření hranic a Poučení z krizového vývoje… Přicházejí nové perzekuce a procesy. Zvítězila normalizace v podobě tiché dohody Husákova režimu a národa na život v „konzumní“ socialistické společnosti. Slova o reformních komunistech a Janu Palachovi z úst Grebeníčka je do nebe volající rouhání a politická demagogie, na kterou mu někteří skočili.

K památce Jana Palacha jsem se vyjádřil na http://drevojan.blog.idnes.cz/c/317098/Jan-Palach-a-zbabelost-ktera-v-nas-zustala.html . Stojím si za svým článkem.

Jan Palach je a zůstane tou lepší částí naší historie.

Zbyšek Dřevojan, Znojmo

Autor: Zbyšek Dřevojan | pondělí 11.2.2013 14:29 | karma článku: 17,72 | přečteno: 748x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky