Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Král nepřímé volby je mrtev. Ať žije král přímé volby prezidenta!

Přímá volba prezidenta odhalila naši netolerantnost v plné nahotě, která nás vůbec, ale vůbec nectí. Je to masové selhání při střetu s demokracií. 

Protože se ke změně způsobu volby prezidenta nekonalo žádné referendum, nejsou věrohodná čísla kolik občanů si skutečně přálo změnu způsobu volby prezidenta. Zda si tuto změnu volby z dosavadního způsobu Parlamentem na volbu přímou přála kvalifikovaná většina nebo jenom prostá většina a nebo to byla jenom mediální bublina? Pokud by jsme tyto přímé prezidentské volby vzaly jako měřítko jak jsme se dokázali adaptovat na demokratické změny po listopadu 1989 a jak hluboko v nás zapustily kořeny, tak

potom jsme u této zkoušky jako občanská společnost z velké části propadly. Společnost se rozdělila po prvním kole voleb na dva naprosto nesmiřitelné tábory. I bez hlubokých analýz můžeme konstatovat, že pokud jde o korektnost voleb nevyšel z kampaně bez ztráty kytičky ani Zeman ani Schwarzenberg a je tudíž jedno kdo těch kytiček ztratil víc. Samozřejmě, že ve hře byly a jsou i nadále různé zájmy. Zeman je podezírán, že je Trojský kůň Ruska, Schwarzenberg zase Německa. Když si odmyslíme ideologický balast a porovnáme jenom odbornou kvalifikaci kandidátů v oborech kde by měli být jak se říká doma, vyhází z toho lépe Zeman jako ekonom než Schwarzenberg jako expert na zahraniční politiku. Neznalost poválečného právního postavení České republiky v Evropě a jak se do poválečného uspořádání v Evropě promítly Postupimské dohody, výroky na adresu Beneše a tehdejší vlády ho skoro jistě připravily o vavříny vítězství. Je zbytečné mluvit o nějakém vyhasnutí dekretů a podobně. To co se stalo v letech 1938 – 1945 bude hýbat naší společností i Evropou ještě hodnou řádku let Chci se na tyto volby podívat z hlediska reakce občanů. Byly to první přímé volby a marketing byl ještě v plenkách. V každých dalších volbách budou střety daleko tvrdší a nevybíravější. Po volbách je zde mnoho otázek, které čekají na kvalifikované odpovědi. Schwarzenbergův voličský elektorát prohru svého favorita zatím nerozdýchal.

Moje dva poslední články na blogu se týkaly voleb prezidenta a pokusil jsem se jenom popsat událost tak jak se staly. Dostal jsem, mírně řečeno velice hrubou odpověď. Nebyla jediná. Pro názornost přikládám citaci i s odpovědí.

 

 

Milý pane,
po přečtení vašeho blogu - Schwarzenberg - mne napadá jediné - na hrubý pytel hrubá záplata
...takže, buďto jste komunista, nebo jíný šmejd.. nejspíš váš otec taky po válce u těch svinstev byl.
Nepřeju vám hezký den
jirka mareš
aka ing.jiří mareš, praha

 

Pane Mareši, po přečtení vašeho emailu se mi chtělo zvracet. Ale ten jogurt a 2 rohlíky na snídani za to nemohou. Nevím co jste dělal za minulého režimu vy, ale já jsem byl ten komu se dnes říká disident. Byl jsem komunistickým režimem odsouzen na 18 měsíců do vězení a celý trest jsem si odpykal, Na Pankráci a na Borech. Urážíte mě i moje rodiče. Kdybych vás měl po ruce tak bych vám dal pěstí jednu nebo raději dvě mezi oči. Mojí rodiče a prarodiče museli v r. 1938 ze Znojma před Němci utéct. I když by měli na pomstu právo, žádného Němce se ani nedotkli. Co jste dělal vy proti komunistickému režimu, že si dnes hrajete na moralistu? Je mi líto pana Schwarzenberga, že se jeho příznivci rekrutují z bigotních odpůrců demokracie, kteří nedokáží unést výsledky svobodných voleb. Kdyby jste se podíval na některý můj minulý článek na blogu tak by jste se mohl přesvědčit, že nejsem stoupenec pana Zemana. Ale k základním neznalostem ministra zahraničí ohledně právních poměrů u nás bychom neměli mlčet a hlavně to nepřehlížet. Pokuste se doplnit si znalosti z historie a najít v sobě trochu sebereflexe a tolerance, o které mluvil již Voltaier. Pokud vám to něco říká. Je mi vás líto a těch co jsou s vámi na stejné netolerantní platformě také. Nevím, kdy se to v národě zlepší. Budoucnost vidím i skrze vás černě.

Zbyšek Dřevojan.

 

 

Nabízí se otázka jak by přijal vítězství Schwarzenberga voličský elektorát Zemana? Zajímavé by bylo sledovat i reakci kdyby, do druhého kola voleb nastupoval z první pozice Schwarzenberg a vyhrál Zeman. Jaké by potom byly reakce voličů? A co kdyby se neutkali oni dva proti sobě ale jeden každý např. proti Tomio Okamurovi? Při této představě se mi začíná rosit čelo. Při ještě fantazijnější představě, že by proti kterémukoliv z nich vyhrál Okamura, se potím i na spodní části zad. Při takové variantě vidím jediný pozitivní jev. Oba dva tábory, příznivců Zemana i Schwarzenberga by se vzácně sjednotily. Velká, převeliká je škoda, že aktivní občané ze sociálních sítí pořád ještě nedokáží zvednout zadek od počítačů a jít do volební místnosti a dát svému názoru pevnou podobu. První přímé prezidentské volby nám poskytují ještě mnoho dalšího prostoru k různým úvahám a analýzám. Skoro každý z nás si z nich odnesl nějaký poznatek a zkušenost. Za sebe mohu říct, že žádný z finalistů voleb prezidenta nebyl můj favorit. Jako tolerantní občan budu vítěze ctít jako hlavu státu, ve kterém žiji. Takže jak říká klasik. Král je mrtev, ať žije král přímé volby.

Zbyšek Dřevojan, Znojmo  

Autor: Zbyšek Dřevojan | pátek 8.2.2013 14:04 | karma článku: 13,96 | přečteno: 721x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky