Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I pro MUDr. Davida Ratha spravedlivý proces

Přes zahlcení médií jinými kauzami - nejnovější je kauza amnestie, kterou udělil prezident Václav Klaus, občas probleskne nějaká ta zpráva o stavu kauzy Davida Ratha. 

Začal bych citátem ze sv. Aurelia Augustina:  „remota iustitia quid sunt regna nisi magna latrocinia“, ( není-li v nich spravedlnosti, co jsou státy než velká lotrovství“). Tento citát dle mého názoru nejvýstižněji ukazuje na současný stav justice u nás.

Kauza „Rath“ od samého počátku vzbudila neuvěřitelnou tsunami protichůdných názorů na jeho vinu nebo nevinu. Celý začátek této kauzy asi nejlépe vystihla JUDr. Klára Samková:  Reakce veřejnosti na korupční kauzu poslance a středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ra­tha připomíná atmosféru pade­sátých let v procesu s Miladou Horákovou, tvrdí přední praž­ská advokátka. V zájmu nalezení „obětního be­ránka“ podle ní hrozí porušení ústavních principů, což může být do budoucna nebezpečnější než samotná korupce. „Chtěla bych, aby se před soud dostalo deset takových jako Rath, ale v souladu s ústavou,“ říká. Poukazuje i na nesprávné státní zastupitelství, které kauzu Rath začalo šetřit a „podivnou“ roli JUDr. Lenky Bradáčové.  Naprosto nestandardní bylo i trestní oznámení podané přímo na Nejvyšší státní zastupitelství a jeho přidělení právě L. Bradáčové – nikdo nemůže být odejmut svému zákonnému soudci.

Nechci se zde zabývat již notoricky známými věcmi, které vinu Davida Ratha zpochybňují. Je to otázka odposlechů jako takových. Jejich povolení, rozsah atd. Dále důkazy – nedůkazy v otázce otisků prstů a jako hlavní vůbec prokázat, že David Rath věděl o penězích v krabici a navíc, že jsou to peníze korupční, z úplatků. Těžko si představuji, že u soudu bude předložen obsah vědění z Rathova mozku. Skončí to na víře soudu nebo jeho přesvědčení? To už ale zavání totalitní justicí, když se takto nahrazovaly důkazy. Široce se rozebírala také otázka jeho vazebního stíhání a rozdílný přístup žalobců i soudců v různých jiných kauzách. Nejvíce se mluví o Romanu Janouškovi a Marku Dalíkovi. Poslední informace hovoří o skutečnosti, že ve vyšetřovacím spisu chybí část odposlechů a obhajoba nemá možnost se s nimi seznámit. Stížnost na tuto nezákonnost zamítla JUDr. Bohumíra Kopečná z Nejvyššího státního zastupitelství s poukazem, že je to součást obhajoby. Je to oblíbená demagogická argumentace této bývalé soudružky prokurátorky, která nemá oporu v zákoně.  

Jsme již roky svědky toho, že si státní zastupitelství uzurpuje právo vykládat zákon. Toto právo výkladu však patří výhradně jenom a jenom soudům. Doktor Rath byl jistě velice sebevědomý, arogantní a pyšný člověk, který pro urážlivé slovo neměl daleko. Byl trnem v oku mnoha lidí a mnoha lidmi byl přímo nenáviděn a doslova prahli po jeho skalpu. Animozitu na Ratha nedokáže skrýt ani Lenka Bradáčová. Ale zákon ve svých ustanoveních Trestního řádu, § 2, odst. 5 zavazuje vyšetřující orgány policie a dozorující a dohledové státní zastupitelství k něčemu jinému. V citovaném § se uvádí: ….“V přípravném řízení orgány činné v trestním řízení objasňují způsobem uvedeným v tomto zákoně i bez návrhu stran stejně pečlivě okolnosti svědčící ve prospěch i v neprospěch osoby, proti níž se řízení vede“. Ne náhodou zákon staví na první místo slovo ve „Prospěch“.  Zákon předpokládá velkou morální sílu a integritu osob, které v orgánech policie a justice působí. Jako přirovnání mě napadá pouze citát z A.F.Voltaira: Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat. Ví někdo o takových osobnostech v justici? Realita práce příslušných orgánů je, decentně řečeno tristní. Policie je dle kauz, které se ji týkají v rozvalu a státní zastupitelství rozparcelováno mezi různé zájmové skupiny a snaží se získat ve světě již dávno odmítnutý status dalšího nezávislého pilíře moci na úrovni snad větší, než mají soudy. Horlivým propagátorem a prosazovatelem tohoto Vyšinského modelu byl bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil. Zarazit tyto zrůdné představy fungování státního zastupitelství nejeví zatím ani ministr Blažek. Avizovaný soud s MUDr. Davidem Rathem nám hodně napoví.  

Zbyšek Dřevojan, Znojmo. 

Autor: Zbyšek Dřevojan | čtvrtek 3.1.2013 19:19 | karma článku: 25,05 | přečteno: 1302x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky